Wolken

Wolken

Net twee weken geleden schreef ik iets met de titel ‘Stofwolken‘ en daar ging het over alle niet zo positieve dingen die wij in dit jaar hebben meegemaakt. En daar ging het ook over de slechte gezondheid van de oudste broer van Mikkie, waarvan wij op dat moment dachten dat die gezondheid zo snel achteruit ging dat hij het einde van dit jaar waarschijnlijk niet zou gaan halen. Het ging nog sneller dan wij dachten, en dat was nog niet alles. Er kwamen nog meer wolken.

Mikkie’s moeder kon het moeten meemaken van het verlies van nog een kind waarschijnlijk niet meer aan. En zij overleed onverwacht en snel nadat zij nog bij hem thuis op bezoek was geweest, de dag voordat hij in het hospice zou worden opgenomen. En dat Mikkie de hele avond en nacht bij haar kon waken, samen met haar broer vanuit het hospice via WhatsApp herinneringen ophalend en de daarbij behorende muziek afspelend, zorgden ervoor dat het een goed afscheid werd. En zo kon haar broer een paar dagen later zelf ook rustig inslapen, nadat wij hem ook zelf nog hadden bezocht en Mikkie afscheid van hem had kunnen nemen.

Inmiddels zijn wij weer thuis uit Terneuzen na de eerste uitvaart en kunnen wij ons voorbereiden op de tweede, en wij hopen dat wij daarmee dit bewolkte jaar kunnen afsluiten. Wat de wolken betreft dan in ieder geval. Het echte afsluiten moet nog even wachten. Maar wat ons betreft mag dit jaar nu echt voorbij zijn, want wij zijn moe, zowel geestelijk als lichamelijk, en merken dat aan heel veel dingen. Maar op de één of andere manier zien wij kans om nog te blijven functioneren, niet altijd begrijpend hoe dat kan.

Af en toe lukt het mij niet zo goed om een gevoel van somberheid buiten te sluiten en ergens tussen de wolken door zonnig te blijven. Ik probeer een stukje van mijn zonnige humeur terug te vinden door te gaan hardlopen en samen iets leuks te gaan doen. Dat valt niet altijd mee als de horeca vroeg moet sluiten en er allerlei restricties zijn, maar alleen maar op te bank te gaan zitten en heel Netflix af te kijken is ook de oplossing niet. En dat die waardeloze App met de naam ‘Buienalarm’ dan vertelt dat het minstens een uur droog zal blijven, en dat ik dan juist in dat uur tijdens mijn hardooprondje een koude stortbui op mijn hoofd krijg, helpt dan ook niet. Of misschien juist wel, want iets hebben om op te schelden lucht dan weer wat op.

De komende week wordt in ieder geval nog even een week met wat somberheid, en daarna mag het dan echt voorbij zijn voor dit jaar. Maar dat heb ik al eens eerder geschreven. Misschien dat een herhaald verzoek helpt, en kan er nu voor de eerstkomende tijd even een streep onder de binnendrijvende wolkenluchten worden gezet. Wij zijn toe aan een Kerstweek met veel lichtjes en een zonnig nieuw jaar.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.