Sociale Druk

Er heeft altijd al zoiets bestaan als sociale druk, ook al had ik er eerlijk gezegd nog niet vaak iemand over gehoord. En ik heb er dan zelf ook nooit zoveel last van gehad, maar ik ben dan ook opgegroeid in een tijd waarin je alleen te maken had met het kringetje van klas- en buurtgenoten en familie en buren om je heen. De rest van de wereld was alleen te bereiken per telefoon of brief en die rest van de wereld had geen idee wat je de hele dag deed.

De enige sociale druk, als je het al zo kon noemen, die ik zelf heb ervaren was de verwachting van het kleine kringetje om mij heen om toch vooral mee te doen met roken, drinken, blowen, je kledingstijl en zo af en toe met het durven meenemen van wat zaken uit de plaatselijke winkels zonder ervoor te betalen. En zolang je daar een beetje aan meedeed hoorde je erbij en was je onderdeel van de grijze schoolmassa, ook al ben ik eerlijk gezegd nooit een volger en meeloper geweest. En wat daarbij ook een beetje meehielp was een beetje groter en sterker zijn dan de meeste klasgenoten, waardoor zij ook wel een klein beetje voorzichtig met mij omgingen, en als je dan ook nog eens ernstig liet blijken dat het je best een beetje koud liet wat er van je gedacht werd dan was er al snel sprake van respect. Dat roken en drinken was stoer en snel geleerd, aan blowen had ik niet echt behoefte maar dat was prima te faken, met de heersende kledingstijl kon ik prima de confrontatie met mijn ouders aan want dat hoort zo in de puberteit, en dat in mijn zak steken van een verdwaalde Milky Way was ook niet zo lastig. De sociale druk van de jaren 70 gleed dus eigenlijk volledig van mij af en langs mij heen.

De wereld wordt een dorp. In het dorp van mijn jeugd kende iedereen in een straal van een paar straten elkaar en was er sprake van sociale controle. En het dorp van mijn jeugd was dan wel een wijk, een buurt in Amsterdam, maar evengoed kende iedereen elkaar en lette op elkaar. Op iedere voordeur in de straat paste dezelfde loper en iedereen zou zomaar bij elkaar naar binnen kunnen, maar dat gebeurde alleen in noodgevallen. Bij de bakker en de melkboer werden alle buurtnieuwtjes uitgewisseld en als één van de kinderen uit de buurt betrapt was op het zonder te betalen meenemen van een stukje zoethout dan werd de dader daar met typisch Amsterdams cynisme door iedereen op aangesproken en aan herinnerd. En dus zorgde je gewoon dat je erg goed werd in het ongezien verdonkeremanen van zoethout. Het resultaat van sociale controle is dat je slimmer, sterker en sneller wordt. Sociale controle geeft een gevoel van veiligheid en heeft ook een positieve invloed op je opvoeding. Als het tenminste niet doorslaat en drukkend en beklemmend wordt.

In het grote dorp waarin wij nu leven zorgt de technische vooruitgang ervoor dat de kringen om ons heen steeds groter en voller worden. En om met die steeds grotere kringen in contact te kunnen blijven worden er door hele slimme mensen hele slimme dingen verzonnen. En van die slimme toepassingen moeten natuurlijk ook iedere paar maande nieuwe versies uitkomen met nog meer slimmigheden. En zo kan het hele dorp online meekijken als je ergens in Verweggistan rondwandelt en daar foto’s van maakt, een deel van het dorp weet dan dat je niet thuis bent en kan dus een beetje in de gaten houden of er niets raars gebeurt en als je het goed doet kan de rest van het dorp juist niet zien dat je niet thuis bent om eventueel ongevraagd je TV of iets anders weg te halen. Ik gebruik die slimme uitvindingen dan ook volop, maar alleen maar voor de dingen die ik zelf leuk vind. En de rest glijdt nog steeds net zo gemakkelijk van mij af en langs mij heen als in de jaren 70.

En dan is er plotseling een rimpeling in de vijver die de kringen om ons heen plotseling verstoren, er wordt door iemand een blauw vinkje verzonnen. Plotseling kan je exact zien dat iemand, een vriend dan wel vriendin, aan wie jij een berichtje stuurt dat berichtje ook daadwerkelijk heeft gelezen. En je weet dus ook dat als jij zelf een berichtje leest dat die ander dat ook kan zien. De sociale druk slaat ineens met vol geweld toe, want wat gaat die vriend of vriendin wel denken als je niet meteen antwoord geeft. En waarom antwoordt die ander eigenlijk niet meteen, vindt hij of zij mij dan eigenlijk toch niet zo aardig? En waarom dan niet? Het gepieker zorgt voor ernstige onzekerheid, want moet ik er dan misschien nog een berichtje achteraan sturen om uit te leggen wat ik bedoelde voor het geval het misschien verkeerd is begrepen. Maar als ik dat doe dan kan dat ook weer verkeerd overkomen. En ik heb maar 10 vingers,dus wat moet ik als ik nu als ik 10 nagels heb afgeknaagd. Moet ik dan aan mijn tenen beginnen? Het dorp is gek geworden, zo gek dat het zelfs de voorpagina van de kranten haalt. Sociale Druk is het woord van 2014.

Gelukkig interesseert het mij helemaal niets of er al dan niet meteen een antwoord op een berichtje komt, en voel ik mij ook niet genoodzaakt om binnen 3 seconden antwoord te geven. Of dat vinkje blauw is of niet. Het kleinste kringetje om mij heen belt mij gewoon als het dringend is, en wederzijds. En voor de rest van de kringen hoop ik dat er snel een blauwe vink-loze update komt zodat men weer rustiger slaapt. In afwachting van de volgende rimpeling in de vijver die sociale druk heet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.