Mens of Machine

Het menselijk lichaam is geen machine en af en toe vind ik dat behoorlijk storend, en dan vooral als ik word beperkt om dingen te doen die ik leuk vind om te doen. En een pijntje hier en daar is dan geen probleem als je een hobby hebt als tekenen of lezen, al ben ik mij er wel van bewust dat lekker ontspannen in een stoel een boek lezen ook erg vervelend kan zijn als je heel veel last hebt van je rug, maar allerlei ongemakken in benen of onderdelen daarvan als je gewoon even lekker een kilometer of 10 wilt hardlopen vind ik redelijk deprimerend.

Vervelend genoeg ben ik dan ook nog eens een beetje ongeduldig en ga dan op zoek naar manieren om toch te kunnen lopen. Dus toen ik begin juni een ongelukkige stap maakte waardoor ik nogal last kreeg van mijn rechterknie kon ik het niet laten om het na een week of twee toch weer te gaan proberen. Dat was tijdens onze vakantie in Italië en er lag daar een heel mooi vlak voetpad waar je nog voor het ontbijt langs het Gardameer kon rennen. En ook al had ik best nog wel last van die knie, ik merkte na een paar minuten dat ik mijn voet zo kon neerzetten dat ik daar dan toch niet heel veel last van had. En eenmaal thuisgekomen besloot ik dat ik zo best wel kon doorgaan omdat het erop leek dat ik juist door toch te bewegen de pijn ‘uit mijn knie liep’.

Tot ik best wel last kreeg van mijn rechtervoet, waarschijnlijk een overbelasting door het pogen de knie te ontzien, en een week of twee zoveel last van die voet had dat ik echt niet kon hardlopen en mijn toevlucht moest nemen tot fietsen. Maar zodra ik weer het idee had dat ik het weer een paar kilometer zou moeten kunnen volhouden trok ik de hardloopschoenen weer aan en ging weer lopen. Dat mijn voet na het lopen een dag of twee stijf was vond ik niet zo heel erg want stijfheid is iets anders dan pijn. En zo langzamerhand werd ook die stijfheid wel minder en kon ik zelfs weer hardlopen zonder constant aan mijn voet te denken, of aan mijn knie.

Inmiddels ben ik dan al wel ruim 2 maanden aan het sukkelen, niet met iets wat echt kapot is maar wel met onderdelen van mijn rechter-ledemaat die genoeg verstoren om niet voluit te kunnen hardlopen, en zo schiet het natuurlijk ook conditioneel niet op. En nu begint ook ineens mijn linkeronderdaan op te spelen, al is het daar dan een kuitspier die plotseling verrekkingsverschijnselen begint te vertonen.

En als het menselijk lichaam ietwat meer op een machine leek dan ging ik nu gewoon even naar de garage voor een doorsmeerbeurt, nieuwe olie en koelvloeistof, het vervangen van een onderdeeltje, meteen even een APK en hup de weg weer op. Maar het gemiddelde menselijk lichaam zou een jaar of 80 mee moeten kunnen gaan en dus heeft een reparatie, anders dan bij een auto, niet echt haast. En daarnaast doet een menselijk lichaam aan een bepaalde vorm van zelfherstel, iets wat een machine helemaal niet kan, waardoor er van alles ook spontaan kan genezen. En daar is geduld voor nodig. Ondanks dat alles zou het dan toch nog handiger kunnen zijn om een machine wat meer menselijke eigenschappen te geven in plaats van andersom, het is in ieder geval goedkoper…..

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.