Kwetsbare Onkwetsbaarheid

Al zolang ik mij kan herinneren heb ik het gevoel gehad, al dan niet terecht, dat ik onkwetsbaar was of zou zijn. Alsof ik door een bepaalde houding of gedachte alle in de buitenlucht en -wateren rondkruipende dan wel -vliegende microben alleen al door een bepaalde blik op afstand kon houden. En eerlijk gezegd werd mijn gevoel ook bevestigd door mijn gezondheid, want zelfs het simpele verkoudheidsvirus wist mij nooit te vinden. Gewoon een kwestie van doen alsof het niet bestaat.

En naarmate mijn tijd op deze planeet vorderde werd ziek zijn iets wat alleen een ander kon treffen. Op een enkel nachtje overbelaste spijsverteringsklieren na, maar zelfs dat was niet meer dan een uitzondering. Ergens had ik ook wel een beetje het idee dat ziek zijn ook een beetje tussen je oren kan zitten, alsof het bang zijn om ergens ziek van te worden er juist voor zorgt dat je kwetsbaarder zou zijn. En dus was ik nooit bang om ergens ziek van te worden en werd ik dat ook niet. En als je gewoon door blijft lopen als je een beetje niet lekker bent dan gaat het meestal vanzelf weer over. 

Inmiddels is er wel een klein deukje geslagen in het pantser van mijn onkwetsbaarheid. Zo langzamerhand begin ik te realiseren dat zelfs mijn sterke en gezonde gestel niet onkwetsbaar is voor de normale invloeden van buitenaf. En misschien heb ik ook al een klein beetje spijt van het jarenlang zonder enige bescherming in de brandende Italiaanse zon rondlopen. En niet zomaar rondlopen maar ik lachte mijn omgeving, die het toch goed met mij voor had, ronduit uit als ik het advies kreeg om op een terrasje de schaduw op te zoeken. Want die paar weken zon paar jaar was goed voor mij en de meteorologische compensatie van 11 maanden Nederlandse grijsheid zou ruim voldoende zijn. Inmiddels weet ik beter, een klein beetje.

Maar dat ik ook al niet sterk genoeg (meer) ben om zonder enige hulp van de medische wetenschap bacteriën en microben af te schrikken moet ook nog een beetje landen. Het maakt mij ineens kwetsbaar en onzeker. Vorig jaar kon ik nog begrijpen dat ik ietsje kwetsbaarder was voor onheil van buitenaf, want dat schijnt na een operatie toch wel normaal te zijn. En dat er dan ergens wat bacteriën hun kans op wraak voor jarenlange tevergeefse aanvallen grijpen snap ik ook nog wel. Maar daarna had het gewoon weer klaar moeten zijn. Als je de strijd hebt verloren moet je dat gewoon erkennen en weer in je schulp kruipen. Maar zo blijkt het niet te werken.

Dus toen ik een week geleden ineens klappertandend, rillend en zwetend naar huis reed en de volgende dag toch maar weer vrijwillig naar een huisarts ging, en na iets meer dan een jaar weer met antibiotica thuiskwam, was ik heel erg verbaasd. Had ik dan al die jaren gewoon geluk gehad en hadden de rondreizende ziektekiemen mij bij toeval over het hoofd gezien? Want voor de tweede keer in 61 jaar antibiotica was toch niet de afspraak en niet gebruikelijk bij onkwetsbaarheid? En was ik dan toch niet altijd zo onkwetsbaar en werd het nu gewoon even tijd om pas op de plaats te maken? Maar ik eet toch gezond en ik sport en, en, en……?

Inmiddels heb ik een week de tijd gekregen om te wennen aan het idee dat ik veel minder onkwetsbaar blijk te zijn dan ik altijd heb gedacht. Of dat ik niet meer zo onkwetsbaar ben als ik altijd was, en als dat dan zo is dan heb ik dat maar gewoon te accepteren. En dat betekent dat ik meer moet luisteren, en vooral niet alleen naar mijzelf. Want het naar mijzelf luisteren leek dan altijd te werken, zolang ik zelf geloofde onkwetsbaar te zijn, maar ik heb nog veel te weinig ervaring met de kwetsbare plekken in mijn onkwetsbaarheid. 

Het zal ongetwijfeld gaan wennen. Niet het ziek zijn maar het idee dat ik gewoon ziek kan worden en af en toe een stapje terug moet doen. En als dat hoort bij gezond oud worden dan hoop ik héél oud te worden. En er is niets mis mee om je te laten verzorgen omdat je ziek bent.  Maar ik ben nu wel benieuwd of ik deze winter ook een keer verkouden ga worden, en hoe vervelend ik dan ga zijn.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.