Keuzes

Vroeger waren er veel minder keuzes en ik vraag mij af of dat echt vervelend was. Het uitstippelen van een verre vakantie naar de USA bijvoorbeeld was begin jaren tachtig van de vorige eeuw best ingewikkeld, vooral omdat het internet permanent uit de lucht was, maar uiteindelijk lukte het altijd wel om een ticket te kopen en een auto te huren. En de bibliotheek had altijd wel een boek te leen waaruit je kon opmaken wat leuk zou kunnen zijn om te gaan zien en een wegenkaart kocht je gewoon in het land zelf bij een tankstation. Op de één of andere manier lukte het dan ook nog om Disneyworld te vinden. Het nergens last hebben van keuzes, of je wist ze gewoon niet te vinden, betekende ook dat er een schrikbarend gebrek was aan dilemma’s en twijfels. Het boeken van een vakantie was voor een doortastend type als ik toen een peulenschil. Anno 2014 is alles anders.

Het internet is tegenwoordig veel beter beschikbaar en daar is alles te vinden, en zelfs nog meer dan dat. Er is gewoon teveel informatie voor doortastende type’s. Doortasters vinden er teveel en willen nog meer, dat geldt in ieder geval voor mij. En ieder jaar opnieuw stapelt de hoeveelheid gevonden informatie zich op in de vorm van opgeslagen favorieten en worden de bomen een bos. Een ondoordringbaar oerwoud aan informatie. En de allervervelendste en met de grootste dilemma’s beladen klus is het boeken van de juiste vliegtickets. Het kost mij minstens een maand van zoeken, vinden, vergelijken en bijna besluiten om dan toch nog net even een dag te willen wachten. Met als gevolg dat er de volgende dag plotseling weer andere tickets, andere routes van weer andere luchtvaartmaatschappijen op het scherm verschijnen, met een sterk verminderde doortastendheid tot gevolg.

Dan maar eerst de hotels geboekt, fluitje van een cent toen Booking.com, Ebookers en Expedia nog niet bestonden. Een hotel voor de eerste nacht ergens bij het vliegveld boekte je gewoon bij het reisbureau en de rest van de overnachtingsplaatsen kwam je ergens onderweg vanzelf tegen. De verschillende iPad-apps van nu doen een nieuwe aanslag op mijn doortastendheid en weer ben ik zomaar 3 weken verder, vooral door het lezen van de wagonladingen aan recensies waar je niet altijd vrolijk van wordt. Maar uiteindelijk helpt de kreet ‘gratis annuleren’ mij over de streep. Je kan gewoon iets reserveren en de komende 5 maanden zonder wroeging en zeer doortastend terugkomen op je besluit. Dus boeken die kamer aan het zwembad met palmbomen. Als die palmbomen van plastic blijken te zijn kan je altijd nog terug.

Maar het is gelukt. Ook de vliegtickets zijn geregeld. Al kostte de laatste definitieve klik met de linkermuisknop toch nog best wel de nodige interne overredingskracht, want stel je voor dat er morgen plotseling nog ergens een website op komt poppen die ik nog niet eerder heb gezien…… De meewarige, toch best nog enigszins begripvolle blik van mijn echtgenote veranderde langzaam en eerst nog enigszins twijfelend in een blik van opluchting. Het is gelukt, eindelijk. En dat nu uiteindelijk de tickets zijn geboekt die ik een maand geleden al op het oog had maakt dan niet uit. Ik heb weer eens bewezen hoe doortastend ik kan zijn als het op het maken van keuzes aankomt.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.