Goede Voornemens

Het nieuwe jaar is begonnen en ook dit jaar heb ik weer geen goede voornemens omdat het toevallig weer een keer 1 januari is geweest. Om de één of andere reden heb ik gewoon nog nooit iets gedaan omdat iedereen het doet, of in ieder geval bijna nooit. En ik ben dan ook gisteren en vandaag weer wakker geworden met hetzelfde voornemen, en dat is er een zo leuk mogelijke dag van maken. Zowel voor mijzelf als de mensen om mij heen. En zo word ik morgen waarschijnlijk weer wakker.

Maar als ik eerlijk ben, en dat ben ik over het algemeen altijd, moet ik toegeven dat ik toch wel nóg een goed voornemen heb, en dat is zo gezond mogelijk zo oud mogelijk worden. En dan liefst niet zo snel zoals het al jaren lijkt de gaan. De jaren vliegen voorbij en lijken wel steeds sneller voorbij te vliegen.

Om dat goede voornemen te laten uitkomen heb ik al enige tijd geleden gewoon iets besloten, en mij niet voorgenomen iets te gaan doen wat erg moeilijk is. Want gezonder eten, stoppen met roken, minder drinken en meer bewegen zijn allemaal dingen die veel zwaarder zijn of lijken als je het van plan bent. In mijn hoofd werkt het namelijk veel beter om te besluiten iets gewoon te gaan doen, en dan hoef ik dat helemaal niet zo nodig met de rest van de wereld als goed voornemen te delen. En dus besloot ik eerst gezonder te gaan eten.

Dat besluit nam ik niet met een oliebol in de linker- en een sigaret in de rechterhand, maar gewoon ergens in de loop van januari 2004. Ik was klaar met mijn vooral op kwantiteit gebaseerde eetgewoonten en was mij er inmiddels van bewust dat er iets mis is als je pijn in je knieën krijgt van traplopen. En natuurlijk had ik ook geleerd van al die keren dat ik een nieuw jaar was begonnen met het goede voornemen om iets gezonder te gaan leven. Ik stopte dus met eten en ongeveer 10 maanden later was ik 40 kilo lichter. Ik weet niet zeker of dat helemaal gezond was, maar het resultaat mocht er in ieder geval zijn.

Misschien minder slim was dat ik inmiddels weer was gaan roken, want om helemaal niets in je mond te kunnen steken was waarschijnlijk net iets teveel van het goede. Maar zoals iedere roker dacht ik nog tijd genoeg te hebben om te stoppen voor het te laat zou zijn. Ook ik kan wel eens struisvogelgedrag vertonen als het nodig is, al is het maar nodig voor mijn goede humeur. Maar ook dat roken moest er aan geloven, en dat gebeurde ook weer niet naar aanleiding van een jaarwisseling maar gewoon op een zondag in oktober 2008.

Het schrikbeeld van de gestopte rokers die binnen afzienbare tijd al het door het niet meer roken uitgespaarde geld aan nieuwe kleding in grotere maten moesten spenderen doemde vervolgens op. En dus ging ik ook maar meteen op zoek naar een vorm van lichaamsbeweging die daar een stokje voor zou kunnen steken. En zo sloeg ik ook voor de eerste keer sinds 25 jaar weer aan het sporten, en ik ging het gelukkig nog leuk vinden ook. En zo resteerde er nog één dingetje dat ik niet op een lijstje met goede voornemens zou plaatsen, omdat die lijstjes niet werken, en inmiddels heb ik besloten dat nu juist wel te gaan doen.

Ik heb vandaag besloten om ieder jaar te beginnen met een goed voornemen, en dat is dat ik ga stoppen met drinken. Dus zo ongeveer een uurtje geleden is dat besluit genomen en ik merk nu al dat het mij enorm zwaar valt. Als ik denk aan al die lekkere flessen uit Puglia met vocht van de Primitivodruif die ervoor zorgen dat mijn hertenbiefstuk nóg lekkerder is, en aan de Vermentino die het visje op mijn bord zo vrolijk maakt dan weet ik nu al dat het niet gaat lukken.

En ineens weet ik zeker dat ik mijn goede voornemen al overboord kan gooien, want dat zou ook betekenen dat ik iedere vrijdagavond bijna zeker het weekend veel minder vrolijk ga inluiden als ik moet kiezen tussen mijn goede voornemen en ons glas whisky en cognac. En dus heb ik inmiddels mijn goede voornemen al ingeruild, of eigenlijk ben ik hem al vergeten. Ik heb nooit geweten dat het zo eenvoudig is om op een goed voornemen terug te komen. Of eigenlijk wel, want dat schijnt met het grootste deel van alle goede voornemens te gebeuren.

Ik houd het dus maar gewoon bij mijn dagelijkse goede voornemen, en neem daar af en toe een lekker glas wijn of een goede whisky bij. Volgens mij helpt dat ook nog om er iedere dag een zo leuk mogelijke dag van te maken

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.