Gezond Verstand

De laatste weken, en in het bijzonder in de laatste week, wordt er van alle kanten een beroep gedaan op het gezonde verstand van de gemiddelde Nederlander. En niet alleen op het gezonde verstand in ons eigen land, maar eigenlijk in een groot deel van de wereld. En het verbaast mij dan toch weer, ook al zou ik het al lang moeten weten, hoeveel mensen er zijn waar dat gezonde verstand ergens heel ver weg in een donker hoekje is verstopt.

Dat niet iedereen goed kan nadenken heeft uiteraard een aantal verschillende oorzaken, die ik hier wel zou kunnen opnoemen maar dat lukt niet zonder bepaalde groepen van de bevolking te beledigen. Want hoe slim moet je zijn om voor minstens een jaar toiletpapier mee naar huis te nemen? Met als enige reden, of als hoofdreden, dat je ziet dat anderen het ook doen. Zoals anderen ook voor maanden conserven, houdbare zuivelproducten en wat al niet meer in het winkelwagentje laden. Ik wil mij er niet eens aan storen en mij er al helemaal niet over opwinden.

Wat misschien wel erger is, en dan ben ik nog mild in mijn oordeel, is dat er nog mensen zijn die in de auto stappen om op wintersport te gaan om vervolgens bij aankomst te ontdekken dat alles is gesloten. En daar vervolgens ook niet echt met begrip op te reageren. Want hoe halen de overheden het in hun hoofd om hun vakantie te verpesten? Of een president van een ontwikkeld land, al zijn de meningen over het gezonde verstand van de gemiddelde inwoner van de VS nogal verdeeld, die de grenzen sluit voor inwoners van Europa en daar Groot-Brittanië en Ierland voor het gemak even van uitzondert. Alsof je minder kans loopt een virus met je mee te nemen omdat je toevallig Engels spreekt.

En natuurlijk zitten wij met zijn allen in een situatie die wij nog nooit eerder hebben meegemaakt. En de snelheid waarmee de ontwikkelingen gaan zorgt er misschien ook wel voor dat het lijkt alsof reacties net iedere keer een stapje te laat komen. Maar dan nog verwacht ik dat er van de kant van de overheden, hoe naïef dat misschien ook is, in ieder geval een vorm van communicatie waarvan het lijkt alsof er met gezond verstand goed over is nagedacht. Want alleen dan mag je ook verwachten dat adviezen worden opgevolgd en wij niet met zijn allen schouderophalend met zijn allen gezellig de kroegen blijven opzoeken. En als dat dan toch blijkt niet te werken dan gaat de horeca gewoon dicht, grotendeels dankzij de mensen zonder gezond verstand die vinden dat zij gewoon naar de kroeg moeten kunnen blijven gaan. Of omdat zij denken dat je kop in het zand steken ook werkt.

Mijn gezond verstand vertelt mij in ieder geval dat ik gewoon de adviezen moet opvolgen en misschien zelfs nog wel een stapje verder moet gaan. Niet dat ik bang ben, ook al is het best wel heel vreemd om met een situatie als die van de laatste weken te worden geconfronteerd, maar gewoon omdat ik van nature dan wel heel eigenwijs ben maar ook wel weet wanneer het verstandig is om dat niet te zijn. En dus hebben wij ook, vooral omdat ik hier in huis niet de enige ben met een dosis gezond verstand, het door ons gereserveerde appartement voor onze vakantie in Portugal geannuleerd. Want het zou zomaar zo kunnen zijn dat wij over 2 maanden niet meer naar Portugal kunnen vliegen, en dan hebben wij ons in ieder geval die kosten uitgespaard.

Ik heb geen idee waarom onze overheid maatregelen afkondigt die vooralsnog gelden tot het einde van deze maand, nog welgeteld 17 dagen, alsof zij de illusie hebben dat het dan allemaal voorbij is. Maar zij zullen er met gezond verstand over hebben nagedacht, of iets weten wat nog niemand anders weet. Maar mijn gezond verstand vertelt mij dat het al goed is als wij over een paar maanden gezond en wel opgelucht kunnen ademhalen dat het achter de rug is. En als dat zo is dan zien wij wel weer verder en hoop ik dat er veel van is geleerd. En dat er bij een volgende keer dat er weer eens een nieuw virus de kop opsteekt niet opnieuw wordt gewacht tot is gebleken dat het in het zand steken van de slimme koppen niet heeft gewerkt.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.