Feestdagen,  Leven

Vooruitblik

Het is nog een paar dagen 2017 en dat betekent dat er over 11 dagen weer een nieuw jaar begint. En inmiddels ben ik er wel aan gewend dat er ieder jaar weer heel veel is gebeurd en dat ieder jaar nog sneller lijkt te zijn gegaan dan het vorige. Het is net alsof je van 52 keer per jaar door een week rent om uiteindelijk na 52 te korte uithijgpauzes weer aan het vuurwerk van de finish te komen zonder op adem te kunnen komen voor de volgende 52 etappes. En zo heb ik inmiddels al een keer of 60 het vuurwerk voorbij zien komen zonder er naar mijn idee genoeg van te genieten. Niet dat ik echt een liefhebber van vuurwerk ben, maar dat zal ook iets te maken hebben met de buitentemperatuur op de laatste dag van het jaar. Goede voornemens zijn niet aan mij besteed en dus ga ik mij ook niet voornemen om het met ingang van 2018 anders te doen. Maar ik heb inmiddels wel de ervaring dat het zomaar ineens allemaal anders kan zijn. En ik heb al nooit iets uitgesteld om later te willen gaan doen, later als ik groot ben, maar die instelling is nu alleen nog maar sterker geworden. En dat komt niet alleen door bepaalde ervaringen maar ook omdat ik inmiddels besef dat ik geen 20 meer ben.  Toen ik een jaar of 20 was dacht ik onsterfelijk te zijn, of ik dacht er gewoon helemaal niet over na dat er ooit een einde zou komen aan de dagelijkse zonsop- en -ondergang. Maar inmiddels weet ik beter. Ooit, over ca. 3 miljard jaar, wordt de zon eerst een rode reus en vervolgens een supernova en is het allemaal voorbij. En voordat het zover is wil ik nog een heleboel leuke dingen doen.

Ik ben niet van plan om het allemaal in te plannen, maar zo langzamerhand ontstaan er wel lijstjes in mijn hoofd. En zo af en toe verhuist er iets van dat lijstje in mijn hoofd naar een lijstje in iCloud, en er staan in ieder geval geen dingen op het lijstje in mijn hoofd voor later, als ik groot ben. Maar de dingen op mijn iCloudlijstje wil ik zo snel mogelijk doen, nu de zon nog geen rode reus is. Die andere dingen, op mijn tussenmijnorenlijstje, zijn leuk om over te dagdromen. En al die dingen op mijn verschillende lijstjes helpen mij door de wekelijkse tussensprints heen, wetende dat zo’n tussensprint mij weer een stapje dichter bij een item op mijn lijstje brengt.

In 2018 staan er al een hoop leuke dingen op het iCloudlijstje, het jaar is er bijna te kort voor, en het zou zomaar kunnen dat er nog wat leuke dingen bij komen. En dit jaar kijk ik bij de laatste slag van de klok op 31 december niet alleen maar vooruit naar alle leuke dingen die gaan komen, maar vooral ook achterom naar alle leuke dingen van de afgelopen 10 jaar. En dan ben ik heel blij dat er nooit iets op een lijstje is gezet voor later, als wij groot zouden zijn. En nadat ik achterom heb gekeken ga ik mij verheugen op alles wat er in de 52 weken van het nieuwe jaar gaat gebeuren, zowel de dingen die al op mijn lijstje staan als dat wat er nog bij komt. Ik wens iedereen een goed 2018, minstens zo goed als ik van plan ben.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.