Gezondheid,  Hardlopen,  Vakantie

Trainingskamp op een vakantie-eiland

In de loop van onze week vakantie op Kreta noemde ik het op Facebook ons trainingskamp, en misschien heeft dat voor sommigen wel geleken alsof wij niet echt vakantie vierden. Ik riep iedere dag wel iets over onze inspanningen en niet alleen maar over de ontspannen dingen die wij het grootste deel van de dag deden, of eigenlijk deden wij de rest van de dag gewoon niets. En dit was ook de eerste vakantie waarin wij meer deden dan alleen maar luieren, sightseeing en fotograferen, op een halfbakken poging tot sportiviteit in Toronto en Maiori na. Maar het was natuurlijk niet echt een trainingskamp…….denk ik.

Een paar jaar geleden liepen wij bijna letterlijk tegen Ard Schenk aan. Voor de iets jongeren onder ons, Ard Schenk was de Sven Kramer van de jaren 70 en misschien was hij zelfs wel beter, want het was één misslag gevolgd door een val bij de start van de 500 meter die voorkwam dat hij goud won op alle afstanden tijdens de Olympische Spelen van Sapporo in 1972. Want dat goud won hij wel met overmacht op de andere afstanden en dat zie ik Sven Kramer niet zo snel klaarspelen. Inmiddels is Ard Schenk de pensioenleeftijd gepasseerd maar zoals hij daar in een boekwinkel in Noordwijk zat zou je eerder denken dat de tijd in zijn geval minstens 10 jaar had stilgestaan. Onze nieuwsgierigheid werd gewekt, niet alleen omdat het een bekende landgenoot van vroeger was maar ook omdat hij daar zat om een boek te signeren. En dus raakten wij met hem in gesprek over zijn boek, maar vooral over het onderwerp van zijn boek.

Het boek ging uiteraard over voordelen van bewegen en vooral over de voordelen voor ouderen. En ook al voelt het nog helemaal niet zo, ik behoor zo langzamerhand volgens mijn paspoort wel tot die categorie. En Ard Schenk vertelde ook over zijn eigen ervaringen van ná zijn sportcarrière toen hij eerst minder en later helemaal niets meer aan lichaamsbeweging deed. Zijn functies bij het NOC*NSF stuurden hem over de hele wereld van diner naar diner en uiteindelijk was hij veel te zwaar en ongezond. Tot hij uiteindelijk getroffen werd door een herseninfarct en daardoor gewaarschuwd besloot een knop om te draaien. Hij besloot gezonder te gaan leven en eten én weer te gaan sporten en kreeg zijn gezondheid terug.
Inmiddels werkte hij weer als fysiotherapeut en werd ook in zijn praktijk bij zijn patiënten geconfronteerd met de gevolgen van een zittend leven, maar ook met de effecten van sporten zelfs bij mensen van boven de 70. Wij waren op dat moment al een paar jaar aan het hardlopen en dus hoefde hij ons niet te motiveren, maar wij hadden nooit echt nagedacht over meer dan het simpelweg fit en gezond voelen. Maar na dat gesprek en het lezen van zijn boek, wat wij uiteraard meteen maar besloten mee te nemen, was er voor ons ook weer een extra motivatie om te blijven bewegen omdat wij simpelweg zo oud en gezond, of zo gezond mogelijk oud, willen worden.

En dus nemen wij inmiddels onze hardloopspullen ook mee als wij op vakantie gaan en beginnen wij de dag nog voor het ontbijt met allerlei activiteiten waar je spieren en spierpijn van krijgt. Gek genoeg zijn wij de enigen die dat doen, wij vinden dat tegenwoordig al gek, en de laatste week op Kreta waren wij niet alleen de enigen die onszelf aan de rand van het zwembad in het zweet werkten maar ook vakantie vierende hardlopers, of hardlopende vakantiegangers, waren in geen velden of wegen te bekennen.

Wij sporten dus echt met plezier en voor ons plezier en dat plezier komt uit de motivatie om zowel lichamelijk als geestelijk gezond en fit oud te willen worden, om onze kleinkinderen te kunnen zien opgroeien en nog heel lang met die kleinkinderen te kunnen rennen en lol hebben. En dus doen wij ook tijdens onze vakantie, waar ook ter wereld, aan sport en noemen dat dan gekscherend ons trainingskamp. Ik zou het mij al bijna niet anders kunnen voorstellen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.