Gezondheid

Mijn oren

Het heeft best wel lang geduurd maar op enig moment ben ik mij ervan bewust geworden dat er nogal wat tussen mijn oren zit en gebeurt. En om de één of andere reden is mij dat ook enorm gaan boeien, het nadenken over het waarom van een bepaalde reactie op een ervaring en het zoeken naar de oorzaak van reacties.

Ik loop inmiddels ruim 56 jaar rond, iets korter want ik zal ergens rond mijn eerste verjaardag de eerste voorzichtige stapjes hebben gezet na eerst wat rondgekropen te hebben. De eerste jaren van mijn leven speelden zich af in de Amsterdamse Kinkerbuurt waar ik als 4-jarig knuppeltje door mijn ouders naar de kleuterschool in de Ter Haarstraat met de originele naam ‘Okkie Pepernoot’ werd gebracht. En die dag is ook één van de eerste dagen die ik mij nog vrij helder kan herinneren, want het was de eerste keer dat ik door mijn ouders ergens mee naartoe werd genomen waar ik werd achtergelaten. Het was waarschijnlijk een vrij traumatische ervaring want anders kan ik niet verklaren waarom ik nog altijd het beeld zie van mijn vader in zijn lichtgrijze regenjas, en het feit dat hij erbij was betekent dus ook dat het belangrijk genoeg moet zijn geweest om er vrij voor te nemen want anders was hij wel op zijn werk geweest. En zo zijn er nog van die momentopnamen die af en toe als een film in mijn hoofd worden afgespeeld, en het zijn niet altijd leuke films.

Zo ben ik in diezelfde periode eens met een vriendje uit de straat op stap gegaan om een paard te kopen, en hij wist wel waar. Het gevolg was dat wij hopeloos verdwaalden en pas ergens in de avondschemering weer de straat waar wij woonden terugvonden, waar iedereen al uren in paniek naar ons op zoek was geweest. Logisch natuurlijk met al die grachten in de buurt want zwemmen konden wij op die leeftijd natuurlijk nog niet. Toen ik wat ouder was en op de fiets de stad kon verkennen herkende ik de plekken waar ik al dwalend was geweest en zo weet ik nu nog steeds dat ik via de Bilderdijkstraat, de Rozengracht, de Raadhuisstraat en de Nieuwezijds Voorburgwal bij het Centraal Station ben uitgekomen en daarna via de Prins Hendrikkade op de Wittenburgerkade ben geweest. Ik moet er niet aan denken dat één van onze kleinkinderen hetzelfde zou doen……

Sommige belevenissen zijn ook niet helemaal in mijn geheugen blijven hangen zoals het echt is gebeurd maar daar zitten wat rare kronkels in die later tot knopen en kortsluitingen zijn uitgegroeid, en het heeft wel wat moeite gekost om die knopen te ontwarren. En misschien zijn zij nog niet eens allemaal ontward, al denk ik dat ik inmiddels allerlei zaken wel redelijk goed op een rijtje heb. Dat niet iedereen dat laatste met mij eens zal zijn is misschien vervelend maar dat interesseert mij een stuk minder dan het pakweg 25 jaar geleden deed toen de mening van ‘anderen’ nog voor kortsluiting kon zorgen.

Het is ook om die reden dat ik snap dat mensen niet kunnen stoppen met roken, niet kunnen stoppen met drinken of niet kunnen stoppen met eten, om een paar voorbeelden te noemen. Als er ergens van binnen een nog niet ontwarde of ontdekte kronkel zit die ervoor zorgt dat je niet bij die knop kan komen die je moet kunnen omdraaien om een kleine kortsluiting op te heffen dan is dat gewoon de realiteit. Ik heb zelf nog genoeg kronkels maar ik heb inmiddels geleerd dat ik ze heb, en ik heb er plezier in gekregen om ze te leren kennen en ermee om te leren gaan. En waar ik nog veel meer plezier in heb gekregen is om met mijn kortsluitingen te leren leven, degene die ik zelf herken tenminste, zodat ik gewoon niet meer rook terwijl ik dat toch best graag wel zou doen en ook enorm gezond eet terwijl ik mij zo af en toe onbehoorlijk zou willen volproppen met alles wat slecht en vet is.

De kortsluitingen die ik nog niet herken zijn waarschijnlijk vooral vervelend voor anderen, en misschien dat ik die ook nog eens ga herkennen. Misschien dat ik ook nog eens leer af en toe op mijn tong te bijten en er niet alles uit te floepen waar ik later spijt van heb. Al lijkt mij dat nu nog best wel erg lastig. Maar je bent nooit te oud om te leren, zelfs niet op mijn leeftijd.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.