De tijd vliegt

Tijd is een heel vreemd verschijnsel. Iedere seconde duurt even lang, niet langer dan een tel, een ogenblik, korter dan een ademhaling. En toch duurt voor het gevoel iedere minuut, die toch iedere keer weer uit 60 tellen bestaat, niet even lang. En omdat de duur van iedere minuut niet altijd gelijk is zal ook ieder uur en iedere dag korter of langer lijken dan een andere. Er is dus iets in ons gedrag waardoor wij invloed hebben op de duur van een minuut. Maar gek genoeg is een jaar dan wel iedere keer weer heel snel voorbij en volgen de oudejaarsavonden met oliebollen elkaar in een moordend tempo op.

De tijd gaat ook langzamer als je jonger bent en dat zou kunnen betekenen dat de tijd pas sneller tussen je vingers door glipt vanaf het moment dat je leert wat tijd is. Het begint met leren klokkijken, daarna leer je wat de dagen van de week en de maanden van een jaar zijn. En plotseling is het weer weekend voor je het weet, of moet je alweer naar school omdat die twee vrije en zorgeloze dagen alweer voorbij zijn. Alles pleit er dus voor om kinderen niet te leren wat tijd is en hoe een agenda werkt om op die manier de tijd af te remmen.

Als dat eenmaal is gelukt moeten wij met zijn allen verhuizen naar een deel van de wereld waar geen sprake is van de verschillen tussen de seizoenen zoals wij die in ons land kennen. Het lijkt misschien saai om in de winter niet meer uit te kijken naar een naderende lente, extra te genieten van een warme zomer omdat je weet dat er na verloop van tijd weer een natte herfst volgt en op te zien tegen het donkere van de winter waarin als het tegenzit de nattigheid overgaat in wittigheid, maar die saaiheid neem ik graag op de koop toe. Saai mag als het resultaat is dat de tijd stilstaat.

Het vervliegen van tijd is doelloos, nutteloos. Er zijn zoveel leuke dingen te doen, mee te maken, dat het bijna niet in een mensenleven past wetende dat ieder uur maar uit 3.600 tellen bestaat, iedere dag uit 24 uur en ieder jaar maar 365 dagen heeft. Waarom maken wij niet van ieder jaar een schrikkeljaar om in ieder geval iedere 4 jaar 3 dagen extra te stelen. Wie heeft ooit bedacht dat een minuut uit 60 tellen bestaat en niet, zoals in een decimaal stelsel zou passen, uit 100. Ieder uur zou dan 100 minuten moeten hebben en zo kan ik nog wel wat aanpassingen voorstellen.

Of, en dat zou er misschien al voor kunnen zorgen dat de tijd een beetje wordt vertraagd, als wij gewoon met zijn allen lekker burgerlijk ongehoorzaam zouden gaan doen. Écht met zijn allen niet meer als kippen zonder kop achter elkaar aan rennen, materieel gezien genoegen nemen met iets minder, de wereldeconomie laten voor wat het is omdat het alleen de Warren Buffets en de Rotschilds van onze wereld zijn die er écht van profiteren, en dus gewoon af en toe gezamenlijk onze middelvinger opsteken. En dan gewoon rustig ademhalen en zorgen dat door steeds rustiger adem te halen bewerkstelligen dat die minuten wat langer duren, en daardoor ook de uren en uiteindelijk de jaren.

Idealistisch? Misschien wel. Maar ik zou het niet erg vinden als de komende 50 jaar, de tijd die ik mij heb voorgenomen nog minimaal rond te willen lopen, vanaf 2015 half zo snel voorbij gaan, of misschien zelfs nog iets langzamer. Alles is namelijk veel te leuk om zomaar en bijna ongemerkt voorbij te laten gaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.