De Metamorfose

In de dierenwereld komt het verschijnsel metamorfose best regelmatig voor. De bekendste is die van het niet al te aantrekkelijke, veelpotige insect dat zichzelf in een prachtige vlinder weet te veranderen. Maar het blijkt ook voor te komen bij andere wezens, alleen gaat het dan vaak wat gelijkmatiger zodat het niet echt opvalt.  Een mooi voorbeeld daarvan is te zien in de film ‘Nanny McPhee’ die ik een paar jaar geleden voor het eerst op TV zag. En ja, ik kijk inderdaad ook wel eens naar een film die volgens de kijkwijzer het label Alle Leeftijden heeft gekregen.

Nu ik in alle rust terug kan kijken op de laatste maanden realiseer ik mij dat ik, zonder het mij echt bewust te zijn geweest, getuige ben geweest van een zelfde soort metamorfose als in die vreemde film. En wat begon als een nogal hard tegen mijn achterwerk schoppende Eiffelkabouter, die ik overigens nooit echt goed te zien kreeg, bleek aan het einde van die metamorfose toch de Fairy Godmother te zijn. En achteraf gezien is het ook maar goed dat zij niet meteen in die gedaante door de Duitse bossen huppelde, want anders was ik waarschijnlijk al schaterlachend over een boomstronk gestruikeld en voorover van een steile helling naar beneden gevallen. Maar aan het einde van die periode had ik meer aan haar dan aan die lelijke vent met zijn groene hoedje, en zou ik juist hem ongeloofwaardig hebben gevonden.

En net als in de film is ook bij mij alles goed gekomen. En bijna gebruikte ik het woord ‘natuurlijk’, bijna maar toch net niet. Er zijn nu eenmaal ook films zonder happy ending, maar dat zijn over het algemeen genomen niet mijn favoriete films. En om de één of andere reden ga ik er in mijn film altijd van uit dat een happy ending vanzelfsprekend is, dat iedere minder vrolijke scene bedoeld is om sterker uit tevoorschijn te komen en iets over mijzelf te leren. 

En dus ben ik de hoofdrolspeler in de film over mijn eigen metamorfose. Een metamorfose die begon als verlegen en onzeker kind van veel te jonge ouders in een Amsterdamse volksbuurt. Al snel was de buurt niet groot genoeg en ging ik brutaal op onderzoek uit in andere delen van de stad en ben ik wel eens zoek geweest tot ver na zonsondergang. Het onzekere jongetje werd net iets te snel zelfstandig geschopt, toen nog niet door een Eiffelkabouter, en ontwikkelde een bepaalde arrogantie die tot doel had te overleven. Niet fysiek maar vooral persoonlijk om niet te verdwijnen in de massa. En het opgroeien in het Amsterdam van de jaren 70 hielp daarbij, want je stond sterk in je schoenen of je was constant stoned of dronken. Ik ontwikkelde sterke benen.

In de volgende jaren volgden vrolijke scenes en tragikomedies elkaar op en leerde ik steeds meer en werd sterker en minder onzeker, zonder mij dat ten volle bewust te zijn. En ik was er ook nog niet echt mee bezig om mij af te vragen waarom hetgeen er allemaal gebeurde ook echt nodig was. En niet alleen werd ik sterker, ik werd ook steeds rustiger en accepteerde dat heel veel zaken zijn zoals zij zijn en ook bedoeld zijn om zo te zijn. Om welke reden dan ook. En dat het uiteindelijk niet zo heel veel zin heeft om er iets van te vinden of je eraan te storen. want het verandert er niets aan. Zoals het ook geen enkele zin heeft om je storen aan het feit dat het regent of dat de zon schijnt, want je kan er helemaal niets aan veranderen en dus is het een verspilling van energie. En je kan de wereld als individu niet veranderen, zelfs je eigen wereld maar ten dele.

En nu ben ik wie ik ben, waarschijnlijk nog niet klaar met mijn metamorfose maar in ieder geval zelf wel tevreden met de stand van zaken tot nu toe. En zo lang ik nooit een lelijk mannetje met een groen hoedje ben geweest en zeker weet dat ik geen parmantige dame met een toverstafje ga worden, vertrouw ik erop dat het nog steeds alleen maar beter zal worden. Maar dan hoef ik tenminste ook niemand tegen een berg op te schoppen of bij nacht en ontij door ramen gluren om te controleren of het bij een ander wel goed komt.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.