De Laatste Dagen

Ieder jaar opnieuw breekt de periode aan van het afsluiten en aftellen. En ieder jaar opnieuw kijk ik dan achterom naar de 12 voorgaande maanden en zelfs af en toe naar voorgaande jaren. En ieder jaar opnieuw is er veel gebeurd, veel geleerd, veel gelachen en ook gehuild. En behalve achterom kijk ik dan ook vooruit en denk ik klaar te zijn voor het nieuwe jaar en heb ik zin in een nieuwe start met nieuwe kansen. En dat deed ik aan het einde van het vorige jaar ook en wist ik niet dat ik klaar moest zijn om een aantal lessen te leren waar je nooit klaar voor bent. Sommige lessen komen altijd te vroeg.En nu is het zomaar alweer een jaar later, en dat jaar is langzaam voorbij geflitst. Dagen die niet snel genoeg voorbij konden gaan werden gevolgd door dagen die te snel voorbij vlogen. Naast dagen met ervaringen die je nooit wilde meemaken waren er ook dagen met ervaringen die je iedereen gunt. En één van de dingen die ik over mijzelf heb geleerd is dat ik sterk en veerkrachtig ben en tegelijkertijd ook het tegenovergestelde kan zijn. Maar misschien wel het belangrijkste is dat ik heb ervaren om hulp te kunnen vragen en accepteren.

En op die manier heb ik het jaar 2017 meer dan overleefd want ik ben er sterker uit tevoorschijn gekomen, en hopelijk ook wijzer en nog meer op mijn gevoel vertrouwend. Want dat gevoel heeft mij gebracht waar ik nu ben, heeft mij gemaakt en gevormd, en zorgt er ook voor dat ik nog altijd meer vooruit kijk dan achterom. Want ook dat is een les uit het nu bijna afgesloten jaar; het leven is te kort om alleen maar achterom te blijven kijken en niet alleen de goede herinneringen te koesteren en te bewaren. Want juist het bewaren en koesteren van de mooie herinneringen doet mij ook beseffen dat het leven hoe dan ook mooi is en waard geleefd te worden, zo lang en zo gezond als mogelijk is.

En zo begint over een paar dagen een nieuw jaar met nieuwe kansen en vooruitkijkend naar iedere nieuwe dag met de intentie daar volop van te genieten en niet teveel in het morgen of het gisteren te leven, maar het gisteren vooral niet te vergeten. Want gisteren leerde mij hoe het morgen zou moeten zijn.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.